معرفی تخت بیمارستانی
تخت بیمارستانی وسیلهای جهت مراقبت پزشکی استاندارد از بیماران بستری در منازل و بیمارستانها است که علاوه بر ایجاد آسودگی برای بیماران، منجر به بهبود و تسریع روند درمان و کاهش فشار بر پرستاران و اطرافیان بیمار میشود. تخت بیمار بر خلاف تختهای عادی قابلیت تنظیم ارتفاع و تغییر حالت بیمار را فراهم میکنند تا بستری شدن بلندمدت منجر به زخم بستر، خشکی بدن و مشکلات حرکتی نشود. از طرفی سهولت در تغییر حالت بدن فرد منجر به کاهش فشار فیزیکی و روانی بلندمدت بر پرستاران میشود.
تفاوت تخت بیمارستانی و تختهای معمولی
تخت بیمار بر خلاف تخت عادی امکان تغییر ارتفاع و حالت بدن بیمار را فراهم میکند. بسته به نوع تخت و تعداد شکنهای تخت امکان تغییر زاویه گردن، کمر، زانوها و زاویه خوابیدن و نشسته بودن بیمار وجود دارد. اما با تختهای عادی نهایتا پرستار مجبور به نشاندن فرد به صورت دستی شده که خود سختیهای زیادی را به همراه دارد و برای برخی بیماران با مشکلات حرکتی باقی ماندن در این حالتها بدون حضور دائمی پرستار ممکن نیست. به غیر از مشکل در نشاندن بیمار، امکان تغییر دقیق و بدون دردسر زاویه کمر و زانوها و گردن نیز وجود ندارد. علاوه بر این در فرایند تولید تخت بیمار معمولا از طراحی ارگونومیک و مواد مقاومتری استفاده شده تا ریسک آسیب دیدگی بیمار به حداقل رسیده و امکان استفاده دائمی و بلندمدت از تخت فراهم شود. در نتیجه حتی تخت بیمار طراحی شده برای منازل نیز از طول عمر و دوام بلندمدتتری به نسبت تختهای عادی برخوردار هستند.
نقش تخت بیمار در روند بهبودی بیماران
استفاده از تخت بیمارستانی با کیفیت و استاندارد دوره نقاهت بیمار را کاهش میدهد و از طرفی ریسک آسیبهای دوره درمان را به حداقل میرساند. وجود ریلهای حفاظتی ریسک سقوط بیمار را از بین برده، سیستم چرخهای ترمزدار جابجایی تخت بیمار را ساده کرده و قابلیت تنظیم ارتفاع و چند شکن بودن به بیمار و مراقب کمک میکند تا شرایط مناسبی برای استراحت و درمان فراهم شود.
انواع تخت بیمارستانی
بر اساس مکانیزم عملکرد
- تخت بیمارستانی مکانیکی: تختهای مکانیکی بیمار معمولا شامل اهرمهای دستی برای تغییر وضعیت مفاصل بیمار و ارتفاع تخت میباشند و دارای موتور و سیستم برق و الکترونیک نیستند. به همین علت به نسبت تختهای برقی قیمت پایینتر و هزینه نگهداری پایینتری دارند و به صورت کلی سادهتر هستند. این تختها برای زمانی که نیاز چندانی به تغییر وضعیت مداوم بیمار وجود ندارد و استفاده خانگی کم هزینه و حداقلی گزینه مناسبی هستند.
- تخت بیمارستانی برقی: تخت بیمار برقی بر خلاف تختهای مکانیکی دارای یک یا چندین موتور و سیستم برق و الکترونیک بوده و پرستار میتواند به کمک یک ریموت کنترل یا دکمههای تعبیه شده روی دستگاه به سادگی اقدام به تغییر وضعیت بیمار نماید. در نتیجه تخت بیمار برقی با توجه به قابلیتهای بیشتر و پیچیدگیهای طراحی هزینه بالاتری به نسبت به تختهای مکانیکی دارد. این تختها برای بیمارانی که به صورت مداوم نیاز به تغییر وضعیت دارند گزینه ایدهآلی بوده و بهترین راحتی و روند درمان را برای بیمار و پرستار به همراه میآورند.
- تخت نیمه برقی بیمار: این تختها نیز تلفیقی از تختهای برقی و مکانیکی بوده و برای افرادی که به دنبال تعادل بین قیمت و کارایی هستند گزینه مناسبی میباشند.
بر اساس محل استفاده
- تخت خانگی بیمار: این تختها برای استفاده راحت در منازل طراحی شدهاند و معمولا ظاهر زیباتری به نسبت سایر تختهای بیمارستانی دارند. در نتیجه به علت ظاهر زیبا و سهولت استفاده در منزل حس بیمارستان را به منزل نداده و باعث رضایت بیشتر بیمار و خانواده فرد میشوند.
- تخت جراحی و اورژانس: تخت بیمارستانی مخصوص جراحی و اورژانش با هدف استفاده در مواقع اضطراری و انتقال سریع بیماران و جراحی اورژانسی ساخته شدهاند. به همین علت به نحوی طراحی و تولید شدهاند تا حین جابجایی سریع و ضربه دیدن تحمل تنش و وزن بالایی داشته و به مشکلی برنخورند.
- تخت مراقبت ویژه ICU/CCU: برای استفاده خاص بیمارانی طراحی شده است که در وضعیت بحرانی قرار داشته و نیازمند مراقبت شبانه روزی و دائمی هستند. این تختها برای تنظیم ریتم تنفس و جریان خون، قابلیت تنظیم وضعیت بدن بیمار در حالتهای مختلف را داشته و همچنین دارای جایگاه نصب تجهیزات مختلف بیمارستانی نظیر ریل جلوگیری از سقوط، مانیتور، سرم و دستگاههای تهویه مصنوعی و ... هستند.
- تخت زایمان و نوزاد: برای استفاده در اتاقهای زایمان طراحی شدهاند و قابلیتهای خاصی برای مادر و نوزاد و کادر پزشکی به همراه دارند.
انواع تخت بیمارستانی بر اساس تعداد شکنها
- تخت یک شکن: تخت بیمار یک شکن معمولا فقط دارای قابلیت تنظیم ناحیه سر بیمار میباشد. طبیعتا این تختها به نسبت تختهای چند شکن از قیمت پایینتری برخوردار هستند.
- تخت دو شکن: تخت بیمار دو شکن معمولا امکان تغییر وضعیت ناحیه گردن و پاهای بیمار را فراهم میکند و بیشتر برای بیمارانی استفاده میشود که محدودیت حرکتی متوسطی دارند.
- تخت سه شکن: تخت بیمار سه شکن علاوه بر ناحیه گردن و پاها، امکان تغییر وضعیت در ناحیه لگن را نیز فراهم میکند تا پشتیبانی و انعطاف بیشتری در قسمت میانی بدن بدهد. تخت سه شکن برای بیمارانی که به هر علتی شرایط خاصی دارند، مثل افراد تحت جراحی یا بستری در بخش مراقبتهای ویژه طراحی و ساخته شدهاند تا خستگی ناشی از استراحت طولانیمدت را کاهش دهند.
- تخت چهار شکن: تخت بیمار چهار شکن پیشرفتهترین نوع تخت بیمارستانی بین تختهای چند شکن است و بالاترین انعطاف پذیری برای تغییر موقعیت بدن بیمار در حالتهای مختلف را ارائه میدهد. بیشترین استفاده تختهای چهار شکن برای بیمارانی با شرایط بسیار خاص و بستری در بخش مراقبتهای ویژه و یا در اتاقهای جراحی میباشد و به همین علت معمولا از تکنولوژیها و امکانات نوینی در آنها استفاده میشود.
بر اساس نیاز خاص بیمار
مهمترین فاکتور برای انتخاب تخت بیمارستانی مناسب، در نظر گرفتن شرایط بیمار و نیاز درمانی او میباشد. لذا انتخاب تخت مناسب بیمار باید با مشورت و هماهنگی پزشک بیمار و تولیدکننده تخت بیمارستانی انجام شود تا تخت بیمار دقیقا مطابق با نیازمندیهای او تهیه و در صورت نیاز خاص تولید شود. در ادامه به برخی از رایجترین نیازمندیهای بیماران میپردازیم:
- تخت بیمارستانی بیماران آرتروزی و مشکلات حرکتی: با توجه به مشکلات حرکتی این دسته از بیماران تخت مورد استفاده باید به گونهای باشد که حرکت بیمار را تسهیل کرده و از هرگونه آسیب احتمالی در حین حرکت جلوگیری کند. قابلیت تغییر وضعیت چندگانه به منظور کاهش فشار روی مفاصل، تغییر وضعیت مداوم بیماران به صورت ریموت کنترل و بدون فشار بر پرستار و دستههای جانبی برای انتقال راحت تخت از الزامات تخت چنین بیمارانی میباشد.
- تخت بیمارستانی برای بیماران چاق و سنگین وزن: بیماران سنگین وزن به تختهایی با تحمل وزن بالاتر از حد میانگین (تا 200 کیلوگرم) و با عرض بیشتر جهت راحتی بیشتر بیمار و همچنین مکانیزم تمام برقی با موتورهای با توان بالاتر جهت تغییر وضعیت راحت و ایمن بیمار نیاز دارند.
- تخت بیمارستانی ضد زخم بستر: این تختها برای بیمارانی که بدون توان حرکتی و به صورت بلندمدت بستری هستند، طراحی شده است. از خصوصیات این تختها میتوان به داشتن تشک ضد زخم بستر (مواج یا فومی)، قابلیت تنظیم چندجانبه بیمار و حتی سیستم تهویه برای جلوگیری از تعریق و کاهش رطوبت اشاره کرد.
- تخت بیمارستانی برای بیماران قلبی و تنفسی: به منظور تسریع فرایند درمان، بیماران قلبی و تنفسی به تختهایی نیاز دارند که تنفس و گردش خون آنها را بهبود بخشد. به همین منظور این تختها قابلیت تنظیم شیب کلی تخت و ارتفاع سر و پاهای بیمار برای کاهش فشار وارده بر قلب را دارند. عمده استفاده از این تختها نیز در بخش مراقبتهای ویژه ICU/CCU میباشد.
تخت بیمارستانی استاندارد و با کیفیت چه ویژگیهایی دارد؟
- قابلیت تنظیم ارتفاع و وضعیت بیمار: داشتن قابلیت تنظیم وضعیت بدن بیمار از جمله سر و گردن، کمر و پای بیمار و همچنین قابلیت تنظیم ارتفاع و زاویه کلی تخت از مهمترین ویژگیهای یک تخت بیمارستانی باکیفیت به شمار میرود. این ویژگیها نگهداری از بیمار را برای پرستاران آسان کرده و کیفیت استراحت و درمان بیمار را بهبود میبخشد.
- قدرت و برند جک تخت بیمار: توجه به کیفیت و قدرت جک در تختهای برقی بیمار بسیار پر اهمیت است و معمولا این قطعه از پرهزینهترین اجزاء یک تخت بیمارستانی برقی میباشند.
- ریلهای محافظ جانبی: اگر بیمار هوشیار نباشد یا به علت کهولت سن یا معلولیت و یا دلایل دیگر قادر به حفظ خود روی تخت نباشد، داشتن ریل محافظ تخت بیمار امری ضروری است. ریلها باید قابلیت تنظیم و جمع شدن داشته و از جنس مقاومی ساخته شوند تا تحمل فشار و وزن بدن بیمار را داشته باشند.
- چرخهای قفل شونده با کیفیت و سیستم ترمز: کیفیت چرخهای تخت بیمارستانی با یکدیگر بسیار متفاوت است و در صورتی که از چرخهای بی کیفیتی استفاده شود، پرستاران در حین جابجایی تخت در خانه و روی فرش و یا مراکز درمانی به مشکلات بسیاری برمیخورند. داشتن سیستم قفل چرخ و ترمز هم از قابلیتهای کلیدی یک تخت بیمار میباشد.
- جنس بدنه مقاوم و با دوام بالا: جنس بدنه تخت بیمارستانی از موادی انتخاب میشود که مقاومت بالا و دوام طولانی داشته باشند. برای مثال استفاده از نوع رنگ باکیفیت نظیر رنگ کروهای الکترواستاتیک روی شاسی تخت و جنس فلز شاسی (آهن، آلومینیوم) از فاکتورهای کلیدی در انتخاب تخت هستند.
- داشتن باتری پشتیبان: تختهای برقی با کمک باتری پشتیبان میتوانند در مواقع قطع برق همچنان به عملکرد خود ادامه دهند و انرژی مورد نیاز برای جکها و تجهیزات نصب شده روی تخت نظیر مانیتورها و سیستمهای نظارتی بیمار را فراهم کنند.
- گارانتی و خدمات پس از فروش مناسب: طبیعتا بسته به کیفیت تخت تولید شده و میزان اطمینانی که تولیدکننده از محصول خود دارد، کیفیت و مدت زمان گارانتی و خدمات پس از فروش متفاوت است. هرچه کیفیت قطعات و تولید تخت بالاتر باشد، تولیدکننده حاضر به قبول کردن مسئولیت بیشتری در آینده میشود. بدون وجود ضمانت و خدمات پس از فروش در صورت هرگونه خرابی دستگاه تمام مشکلات مربوط به یافتن قطعات و تعمیر تخت بر عهده خود مشتری خواهد بود.
راهنمای گام به گام انتخاب تخت بیمار مناسب
برای انتخاب تخت بیمارستانی مناسب باید مراحل زیر را گام به گام طی کنید:
- مشخص کردن نیاز بیمار:
- آیا بیمار به بستری موقت نیاز دارد یا طولانیمدت؟
- نیازهای خاص بیمار با توجه به وضعیت جسمانی او مشخص کنید. (مشکلات حرکتی، بیماریهای خاص مثل زخم بستر، قلبی یا تنفسی)
- نوع تخت مناسب را بر اساس نیاز بیمار انتخاب کنید:
- تختهای مکانیکی، برقی یا نیمهبرقی؛ متناسب با بودجه و نیاز بیمار.
- تختهای خانگی یا بیمارستانی بر اساس مکان استفاده.
- تعداد شکنها (یکشکن، دوشکن و ...) برای راحتی بیشتر بیمار.
- بررسی قابلیتهای تخت بیمارستانی:
- قابلیت تنظیم ارتفاع تخت، تنظیم زاویه افقی تخت، تعداد شکنها برای کاهش فشار بر بدن بیمار و راحتی پرستاران.
- ریلهای محافظ جانبی برای جلوگیری از سقوط.
- چرخهای قفلشونده برای جابهجایی آسان و ایمن.
- جنس بدنه تخت (استحکام و مقاومت در برابر وزن بالا)
- وجود امکانات اضافی مثل جای آویز سرم و قابلیت نصب تشک ضدزخم بستر.
- انتخاب تشک مناسب:
- از فروشنده بخواهید تشکهای متناسب با تخت بیمارستانی را معرفی کند (تشک طبی یا ضدزخم بستر).
- بررسی کیفیت، ضخامت و نرمی تشک.
- توجه به بودجه و گارانتی محصول:
- مدت گارانتی و شرایط ضمانت محصول را بررسی کنید.
- محصولی را انتخاب کنید که علاوه بر مقرون به صرفه بودن، از خدمات پس از فروش مناسبی برخوردار باشد.
چرا باید از خود تولیدکننده تخت بیمارستانی خرید کنیم؟
- کاهش هزینهها با حذف واسطهها: وقتی تخت بیمارستانی را به صورت مستقیم از تولیدکننده خریداری میکنید، بسیاری از هزینههای اضافی مانند سود واسطهها، دلالها و هزینههای حملونقل غیرضروری حذف میشوند. در نتیجه محصول با قیمت اصلی تولیدکننده به دست شما میرسد. قیمت یک تخت بیمارستانی که از طریق واسطه فروخته میشود ممکن است 10 تا 20 درصد افزایش یابد، در حالی که خرید مستقیم این هزینه را از بین میبرد.
- امکان خرید تخت بیمارستانی سفارشی: با خرید مستقیم از تولیدکننده میتوانید تخت بیمارستانی را بر اساس نیاز بیمار یا محیط سفارشیسازی کنید.
- کاهش هزینههای حملونقل: تولیدکنندگان مستقیم معمولاً سیستمهای حمل و نقل اختصاصی برای مشتریان خود دارند یا همکاری مناسبی با شرکتهای حمل و نقل دارند. این موضوع به کاهش هزینه ارسال تخت بیمارستانی برای مشتری کمک میکند.
- تضمین کیفیت محصول و گارانتی مطمئن: بعضی از تولیدکنندگان به منظور کاهش هزینهها از کیفیت محصول کاسته و به منظور عدم پذیرش مسئولیت محصول، اقدام به فروش محصولات خود به واسطهها مینمایند. اما خرید تخت بیمارستانی به صورت مستقیم از تولیدکننده معتبر باعث میشود که محصول با کیفیت بهتری دریافت کنید؛ چرا که تولیدکننده اعتبار برند خود را حفظ کرده و محصولی با دوام عرضه میکند و برای اطمینان بخشی به مشتریان خود نیز گارانتی قطعات و خدمات پس از فروش باکیفیتی ارائه میدهد.
گارانتی و خدمات پس از فروش تخت بیمار رونیا
تختهای بیمارستانی رونیا شامل یک سال گارانتی بی قید و شرط و ده سال خدمات پس از فروش میباشند. ما به کیفیت محصولات خودمان اطمینان داریم و با یک سال گارانتی تعویض قطعات این اطمینان و آرامش خاطر را به مشتریانمان نیز میدهیم.
سوالات متداول
خیر، تختهای بیمارستانی برقی معمولاً با ولتاژ کم و مصرف برق بهینه طراحی میشوند. این تختها در صورت نیاز مشتری مجهز به باتری پشتیبان نیز هستند تا در زمان قطعی برق بتوانند تا مدت قابل توجهی به عملکرد خود ادامه دهند.
برای بیماران با شکستگی لگن، تختهای سهشکن یا چهارشکن که قابلیت تغییر زاویه و تنظیم موقعیت دارند، بهترین گزینه هستند. این تختها امکان قرارگیری بیمار در حالتهای مناسب را فراهم میکنند و به کاهش فشار روی مفصل آسیبدیده کمک میکنند.
رونیا به عنوان تولیدکننده تخت بیمارستانی چنین خدماتی ارائه نمیدهد.
تختهای رونیا در دو مدل قادر به تحمل وزن 130 و 160 کیلوگرم هستند. اما در صورت نیاز امکان طراحی تخت سفارشی برای تحمل وزن بالاتر نیز وجود دارد.
تخت بیمار خانگی معمولا ابعاد کوچکتری به نسبت نمونه بیمارستانی دارد اما در صورت نیاز باید هنگام خرید، تطابق ابعاد تخت با فضای داخلی خانه را با کمک تیم مشاوره ما بررسی نمایید.
بله. تیم رونیا آماده سفارشی سازی تخت از مرحله مشاوره و طراحی تا تولید برای شما عزیزان میباشد.